Duisternis (en een beetje licht)

Metalen karkassen kruipen tergend traag over het asfalt van het Vilvoords viaduct. De wereld ziet er vanochtend grauw uit. Troosteloos. Leonard Cohen is dood en Donald Trump is ondertussen springlevend als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zot van eigen glorie. Wezenloos staar ik over het stuur voor me uit, terwijl ik op automatische piloot aanschuif in de file richting Jette. Mag ik alsjeblieft weer in bed kruipen en het dekbed ver over mijn kop trekken? Ik wil hier eventjes echt niet zijn.

Leonard wist het precies, het onheil dat over ons neer zou dalen. Op zijn laatste plaat verkondigt hij met een breekbare stem die dieper dan ooit klinkt:

“If you are the dealer, I’m out of the game
If you are the healer, it means I’m broken and lame
If thine is the glory then mine must be the shame
You want it darker
We kill the flame”

Ik voel de duisternis ook echt neerdalen vandaag en Leonard’s zwanenzang dompelt me er helemaal in onder. Ik heb al een paar dagen geen zin om het nieuws te zien, steeds opnieuw diezelfde beelden van de triomferende oranje eekhoorn met dat zelfgenoegzame monkellachje. Demonisch vind ik hem. De narcist heeft gewonnen. Hoe is het zover kunnen komen? En wat gaat hij allemaal aanrichten? Het lijkt wel Game of Thrones in ’t echt. De Winter valt neer over de hele wereld.

Leonard moet het niet meer meemaken. Ik denk dat ik maar even niet naar zijn laatste plaat ga luisteren. Ik heb iets opbeurends nodig. Gelukkig heeft die mens genoeg bij elkaar geschreven om ook woorden van troost en hoop te vinden:

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: