Lekker zelluf doen

Door de aders van Bas stroomt geen bloed, maar redbull. Hij is de CEO van een succesvolle KMO in software en heeft nogal uitgesproken meningen over ‘de dingen’. Als een duracel konijn huppelt hij op de tonen van Dancing in the dark het podium op voor het congrespubliek. Bas is een rasechte Nederlander en neemt dus geen blad voor de mond. Vandaag komt hij vertellen hoe je ‘impèctvol’ kan leidinggeven. Hij stookt het publiek wat op. “Congrèssen, jàààà, zo inspirerend. Maar wat doen we vervolgens met al die inspiratie? Geen reet!”. Daar gaat CEO Bas verandering in brengen met 13 kant-en-klare tips waar we volgens hem zo mee aan de slag kunnen. Hij is een man van daden, van doen. “We denken te veel na. Neem nou al die werkgroepen. Daar wordt toch niet gewérkt, daar wordt geprààààt.”

Voor Bas is het simpel. Hij steekt geen energie in het creëren van draagvlak, hij gaat voor daadkracht. “Als je een goed idee hebt, moet je n’et gewoon door de mensen hun strot rammen.”

Maar autoritair, nee dat is hij niet. Hij is een dràmmer. Een drammer die brute beslissingen durft nemen. En daar heeft hij geen hulp bij nodig van dure externe consultants en coaches. “Ken je dat, zo van die grietjes van 27 die een cursus gevolgd hebben en zich dan life coach noemen?”. Dat zegt hij voor een zaal die ongeveer voor de helft gevuld moet zijn met externe raadgevers en ongetwijfeld ook een paar van die grietjes. Nee, Bas raadt aan om het lekker zelluf te doen. Want dat kunnen we, als we het lef maar hebben. “Ja, maar jij bent CEO, je zit in de positie om zelf te beslissen,” werpt iemand uit het publiek op. “Nou, dat kun jij ook hoor. Er is geen gebrek aan goede ideeën, mensen durven gewoon niet beslissen. Ga ervoor. En als je baas echt zo’n eikel is dat ie je ontslaat, dan kom je bij mij werken,” antwoordt hij cassant.

Bij Bas werken verschillende soorten mensen. Slimme mensen (maar ook weer niet té), charmante mensen (zo van die types waar iedereen graag rond hangt) en ook wel droeftoeters. Ventieltrekkers zeg maar. De types die overal wel een bedenking bij hebben. Neem nu Joop. Als zelfs Joop iets goed vindt, dan moet het écht wel goed zijn. Ja, elk project heeft een droeftoeter nodig. Het publiek gniffelt. Bas toont nog een paar geinige teamfoto’s met collega’s in gekke outfits. Want alle redenen zijn goed om te vieren. Zelfs de klanten krijgen een feesthoedje op. En de koffie moet ook altijd goed zijn. Slappe koffie staat symbool voor het slecht, nee liéfdeloos, behandelen van je medewerkers. Bas mag dan een drammer zijn, hij is wel een liéfdevolle drammer benadrukt hij.  Want alles start met liefde, liefde voor je medewerkers, zodat zij die liefde kunnen overbrengen naar de klanten. “En dan rollen de euro’s achter je aan.”

Wat wij van Bas denken, daar trekt hij zich geen reet van aan, om dat woord nog maar eens te gebruiken. Hij vergroot alles uit. En precies daarom heeft hij toch wat ‘impèct’. Het publiek lacht, maar denkt tegelijk: gètver, daar heeft hij toch wel een punt. Zo ook wanneer hij zegt dat je al die meldingen op je smartphone gewoon moet afzetten en het ding vooral niet moet gebruiken als wekker: “Want wat doe je dan terwijl je nog half in bed zit? Juist, die mails en andere berichten gaan checken. Doe me een lol en koop zo’n goedkope wekker van 5 euro die je ver weg van je bed zet zodat je meteen op moet staan.” De snooze functie is niet aan Bas besteed. Nee, je springt uit je bed en gààààt ervoor, weer een nieuwe dag waarin jij tot actie over kan gaan.

P & P, twee Belgen, keren na het congres weer naar huis. Voor de andere collega’s brengen ze verslag uit, inclusief een imitatie van Bas. De ene P kan net iets beter Hollands praten dan de andere P en laat zich wat gaan tijdens het teamoverleg. Er wordt gelachen, want hier zitten er geen droeftoeters rond de tafel. En toch denkt P, de imitator, dat ze het advies van Bas minstens een beetje moet volgen. Want ze denkt zoveel na. Ja, beetje minder denken, beetje meer doén. Maar waar Bas nu eens geen reet over te zeggen heeft, dat is de wekker. Die blijft vlak naast haar bed staan, mét snooze functie.

 

Levenskunst is er ook als boek! 114 pagina’s vol troost, relativering, ontroering, weemoed, blijheid, (wan)hoop, verwondering, verlangen. Meer info of bestellen.

 

2 gedachten over “Lekker zelluf doen

Voeg uw reactie toe

  1. Haha, wel leuk om te lezen! En dat van die koffie is echt waar, slappe koffie is slecht voor het moraal. Op mijn vorig werk mochten we zelf ons koffie padje meenemen. Wel beginnen om liefst iets voor 7 om alles rond te krijgen maar geen koffie. Hij heeft toch wat gelijk denk ik 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: