Momenten

Ergens tussen oud en nieuw las ik woorden van Jorge Luis Borges, Argentijnse dichter, schrijver, essayist. De mens is al 34 jaar dood, maar hij was zo vriendelijk om als 85-jarige neer te schrijven welke inzichten hij verworven had over het leven, welke dingen hij graag vroeger had ingezien. Het lezen van zijn woorden, met volle aandacht, is een cadeau aan jezelf. Waarschuwing: het kan aanzetten tot blootsvoets lopen, reislust, naaktzwemmen, dame blanche eten en het negeren van orders van je baas.

Als aftrap voor een nieuw jaar vol (pogingen tot) Levenskunst:

“Als ik mijn leven opnieuw zou kunnen leven zou ik in het volgende leven proberen meer fouten te maken. Ik zou niet zo perfect proberen te zijn, ik zou meer ontspannen, ik zou dwazer zijn dan ik geweest ben, in feite zou ik heel weinig dingen serieus nemen.

Ik zou minder hygiënisch zijn, meer risico’s nemen.

Ik zou meer reizen, ik zou meer naar zonsondergangen kijken, ik zou meer bergen beklimmen, ik zou meer in rivieren zwemmen.

Ik zou naar meer plaatsen gaan waar ik nog nooit ben geweest, ik zou meer ijs en minder bonen eten, ik zou meer echte problemen hebben en minder ingebeelde.

Ik was een van die personen die verstandig en productief leefde elke minuut van zijn leven. Natuurlijk had ik momenten van vreugde, maar als ik terug zou kunnen keren, zou ik proberen alleen maar goede momenten te beleven.

Want, voor het geval je het nog niet weet, dat is waar het leven van gemaakt is: momenten. Mis niet het nu.

Ik was een van die mensen die nooit ergens heen gingen zonder thermometer, een zak warm water, een paraplu en een parachute.

Als ik opnieuw zou kunnen leven, zou ik lichter reizen. Als ik opnieuw zou kunnen leven, zou ik barrevoets lopen van het begin van het vroege voorjaar tot aan het einde van de herfst.

Ik zou vaker in de carrousel stappen, vaker naar de dageraad kijken, vaker met kinderen spelen. Als ik het leven weer voor me had … Maar zoals u ziet, ik ben 85 jaar oud en ik weet dat ik ga sterven.”

Jorge Luis Borges (1899 – 1986)

2 gedachten over “Momenten

Voeg uw reactie toe

  1. Beter kan je het jaar niet beginnen !
    K wens je voor dit jaar nog veel inspiratie en dat je mag blijven plezier hebben aan het schrijven 😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: