De wereld is naar de kloten

Lag het aan het donkere, kille herfstweer? Of aan het feit dat ik (weeral) te weinig had geslapen? Het lag alleszins niet alleen aan mij, want die middag terwijl de collega’s en ik ons brood eten bij een glaasje water (ja, sobere mensen zijn wij), komen we tot een wat ontluisterende analyse van de toestand van de wereld. Wij hebben daar niet per se wijn voor nodig. Het gebeurt wel vaker dat wij tijdens het kauwen op ons middageten, een op zich nogal weinig inspirerende activiteit, tot grotere gedachten komen. Ik zal het maar meteen zeggen: wij zijn niet echt normààààl (wie wel eigenlijk?). Niet zelden gaat het er absurd aan toe, slaat onze fantasie op hol en volgen er memorabele tot zelfs hilarische uitspraken. Maar die eerste echt herfstige middag zijn we in een van onze serieuze, ja filosofische, buien.

Het was eigenlijk ’s ochtends al begonnen toen ik met Gina de nieuwskoppen overschouwde. WIE GAAT ONS REDDEN ALS ER GEEN NATUUR MEER IS? 60% MINDER DIEREN (DOOR SCHULD VAN DE MENS)! TRUMP MAAKT LEGER KLAAR TEGEN KARAVAAN VLUCHTELINGEN. Een ‘In wat voor een wereld leven wij?’-gevoel maakt zich meester van ons. Ik klik de nieuwswebsite dicht, want het werk roept, zo terwijl de wereld brandt. Er bekruipt ons een gevoel van machteloosheid. Dat we, de mensheid, niet zo goed bezig zijn, denken we. Dat we met veel te veel zijn op deze planeet en ons in de vernieling aan het storten zijn. Dat onze planeet er langer zal zijn dan wij mensen, dat denken we ook. Zo’n gedachten en dat ’s morgens vroeg, eerste kop koffie amper binnen. Wel fijn dat we dat zo samen kunnen denken op deze donkere herfstochtend terwijl de verwarming in ons buro ons ook nog eens in de steek laat.

’s Middags sluit Edgard zich aan bij onze overpeinzingen. In het overvolle en rumoerige personeelsrestaurant zoeken wij één van de weinige (en dus fel gegeerde) rustigere plaatsen op. Dat Brazilië nu ook een Trump heeft, moeten we vaststellen. En dat die Trump zelf alleen maar angstaanjagender en gevaarlijker wordt. Hij en vrouwtje Melania hebben al Halloween gevierd, zo zagen we op tv. Ze verwelkomden kleine, onwetende spookjes met hun fake smile en oranje-bruine koppen. Zelf hadden ze helemaal geen verkleedkostuum nodig. Edgard doet er nog een schepje bovenop met een aantal inzichten over de gevolgen van de nakende Brexit. Die weinig opbeurende analyse had hij op de radio gehoord. Tja, die Brexit, hoe is dat zo ver kunnen komen eigenlijk? Een politicus die dacht dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen? Oeps, inschattingsfoutje… ‘De’ mensen waren blijkbaar écht misnoegd.

Vreemde tijden vinden we het, waarin angst overal lijkt te regeren. Overal ‘wij’ tegen ‘zij’. Of is het nooit anders geweest? Dat je van teveel nieuws kijken en lezen en volgen zelf angstig kunt worden, stellen we vast terwijl we verder kauwen op onze boterhammetjes. Het is een moeilijke evenwichtsoefening. Je kop niet in het zand steken, kritisch zijn en je nieuwsbronnen streng selecteren. En tegelijk jezelf niet compleet laten overdonderen door zoveel ellende. Of er totaal onverschillig voor worden. Tot niets je nog shockeert of raakt en je de ogen zoveel mogelijk sluit. Als iedereen bang wordt of afgestompt en alleen het slechte ziet (wat nu eenmaal de grondstof is waar de nieuwsmachine op draait), ja dan is de wereld écht naar de kloten.

We slikken onze boterhammetjes door en moeten onze overpeinzingen afsluiten. For the time being althans. Het werk roept, we halen ons nog een koffie om ons te verwarmen in het kille bureau en onze focus verlegt zich alweer naar de microcosmos van ons eigen bestaan. En zo zullen we ons blijven bewegen tussen de grote, overweldigende wereld waarin we zo weinig impact lijken te hebben en de plaatsen, mensen en relaties dicht bij ons waarin we gewoon elkaars wereld zíjn.

Nee, de wereld is nog niet helemáál naar de kloten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: